Search
Close this search box.
Utorak za pričoljupce

Utorak za pričoljupce je posebno osmišljen razvojni program za djecu predškolske dobi u kojem se djeca uz pomoć knjižničara upoznaju s pričama i knjigama za djecu, igraju se, uče i druže.

Temelj programa je pričanje i čitanje priča obogaćenih igrom i raznim aktivnostima.

Program Utorak za pričoljupce je usmjeren na poticanje djetetova razvoja. Svjetska istraživanja pokazuju da se djeca kojoj se od najranije dobi čita i priča brže razvijaju, da pokazuju veće zanimanje za okolinu, da brže uče, da bolje komuniciraju s drugima te da razvijaju predčitalačke vještine, što sve izravno utječe na njihov budući školski i poslovni uspjeh. Hrvatska istraživanja pokazuju da se djeci u obiteljima nedovoljno čita te da roditelji čitanje nisu prepoznali kao jedan od čimbenika koji pozitivno utječe na pravilan razvoj djeteta kao osobe i kao budućeg ljubitelja knjiga. Stoga je potrebno u obiteljima razvijati svijest o važnosti čitanja od najranije dobi.

Program ravnomjerno i usklađeno djeluje i na djetetov tjelesni, intelektualni i socio-emocionalni razvoj. Pod stručnim vodstvom voditelja igraonice, u prostoru obogaćenom pomno odabranim slikovnicama, igračkama i materijalima, djeca ugodno  provode vrijeme birajući slikovnice, igre, aktivnosti i način svog sudjelovanja u njima.

Aktivnosti namijenjene djetetu mijenjaju se kontinuirano, prateći njegovo odrastanje.

Voditelj igraonice nenametljivo nudi slikovnice i priče za djecu, igračke i materijale, potiče igru i poziva roditelje na suradnju. Pritom ima u vidu različitosti među djecom, ali i važnost organiziranih zajedničkih aktivnosti u kojima djeca stječu osjećaj pripadnosti skupini i dječjoj knjižnici. Svaka od aktivnosti poticajna je za razvoj različitih sposobnosti koje se razvijaju u različitim aktivnostima i igrama.

Ciljevi programa:

U program djeca uče:

U Utorku za pričoljupce djeca mogu:

Ova stranica koristi kolačiće. Korištenjem ove stranice prihvaćate naša pravila privatnosti i uvjete korištenja. Više o tome možete pročitati ovdje