Općenito

MISIJA

Gradska knjižnica i čitaonica „Ante Jagar“ Novska kulturno je i informacijsko središte Grada Novske koje građanima osigurava pristup znanju, informacijama i kulturnim sadržajima za potrebe obrazovanja, stručnog i znanstvenog rada, cjeloživotnog učenja, informiranja, odlučivanja i razonode.

VIZIJA

Djelovati tako da knjižnica bude prepoznata lokalno i nacionalno kao središte pismenosti i znanja za svoje korisnike. Približiti informacije, znanje i kulturu građanima grada Novske.

ZADAĆE

Ključne zadaće vezane uz informiranje, obrazovanje, kulturu i razonodu jezgra su usluga i službi knjižnice: razvijati usluge informiranja kao demokratskog prava svakog pojedinca;

  1. promicati svijest o kulturnom, posebice zavičajnom nasljeđu te uvažavanju umjetnosti, znanstvenih postignuća i inovacija;
  2. gajiti dijalog među kulturama i zastupati kulturne različitosti;
  3. stvarati i jačati čitateljske navike u djece od najranije dobi;
  4. poticati maštu, kreativnost i inovativnost kod korisnika knjižničnih programa, osobito u djece i mladih ljudi;
  5. podupirati formalno obrazovanje na svim razinama te osobno cjeloživotno učenje.

Djelatnost čitaonice u Novskoj baštini se od 1876. godine kada se prvi put spominje u „Izvješću Matice hrvatske“ za tu godinu. Novljanska čitaonica ima svoj ogranak najprije u Lipovljanima, a kasnije i u Jasenovcu, Krapju i Rajiću.

Stara novljanska gimnazijaPrva samostalna knjižnica i čitaonica u Novskoj pod nazivom „Narodna knjižnica i čitaonica Novska“ osnovana je 1951. godine.

Osnivanjem „Radničkog sveučilišta“ 1960. godine, knjižnična i čitaonička djelatnost u Novskoj više se ne obavlja u samostalnoj knjižnici i čitaonici, već djeluje u sastavu Sveučilišta koje 1963. godine postaje „Narodno sveučilište Novska“.

Odlukom Gradskog vijeća Grada Novske od 4. listopada 1996. godine osnovana je Gradska knjižnica i čitaonica „Ante Jagar“ Novska kao samostalna ustanova. Ime dobiva po marijanskom pjesniku Anti Jagaru rođenom i umrlom u Novskoj (1867. – 1899.)

Dugi niz godina knjižnica je djelovala u prostoru u Ulici kralja Tomislava od svega 200 m2 zbog čega je bilo nužno pronaći veći i primjereniji prostor. Putem Europske investicijske banke Vlada RH i Grad Novska sufinancirali su projekt izgradnje nove zgrade gradske knjižnice naslonjene uz obnovljenu staru srednju školu za potrebe Glazbene škole u Novskoj. 29. siječnja 2010. predsjednica Vlade RH gospođa Jadranka Kosor svečano je otvorila i pustila u rad novi prostor knjižnice. Knjižnica tako sada radi u prostoru od 898m2 i predstavlja jednu od najmodernijih gradskih knjižnica u Hrvatskoj.

Osoblje knjižnice

Svećenik, rođen u Novskoj 7. Studenog 1867, gdje je i umro 5. Listopada 1899. U 32. godini života bolujući od tuberkuloze.

Ante Jagar marijanski pjesnik

U arhivu i biblioteci župnog ureda sv. Luke u Novskoj nije sačuvano niti jedno Jagarovo djelo – ali se može pretpostaviti da ga je župna biblioteka posjedovala, to više što je krajem 1892. godine Luka Žiljar postao upravitelj župe sv. Luke a od 1895. i novljanski župnik koji je bio ne samo vrstan svećenik nego i pisac te političar – zaslužan za tadašnji kulturni, prosvjetni i društveni život Novske, a imao je i bogatu privatnu i župnu biblioteku od koje se znatan dio sačuvao i do danas. Fotografija Ante Jagara, koja se čuva u Arhivu Nadbiskupije zagrebačke na Kaptolu – kao jedini predmet iz Jagarove ostavštine.

O mladim danima i školovanju Ante Jagara u Novskoj i Zagrebu ne zna se ništa određeno. Jedini podatak do kojeg se može doći je taj – da je Jagar 1886. kao učenik sedmog razreda sjemenišne gimnazije na popisu „izvanrednih članova“ Zbora, te da ga se od 1888, kada je student prve godine filozofsko-teoloških studija na zagrebačkom Bogoslovnom fakultetu, vodi u evidenciji „redovnih članova“ i da kao takav ostaje na popisu članova Zbora sve do 1892, kada je bio zaređen za svećenika.

Početkom kolovoza 1892. mladomisnik Jagar odlazi u Novu Gradišku i u novogradiškoj Spomenici župe Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije zabilježen je njegov dolazak za kapelana i katehetu.

Jedino svoje pjesničko djelo, sabrane prvence od 1888. Do 1895. godine Ante Jagar je kao „bogoslav“ objavio 1895. u nakladi i tiskari M. Bauera u Novoj Gradiški pod naslovom „Vjeri i domu“.

Radno vrijeme

Pon-Pet: 8:00h-19:30h
Sub: 8:00h-13:00h

Ljetno radno vrijeme (23.6. do 5.9.)

Pon, Sri, Čet, Pet: 7:30h – 15:00h
Uto: 12:00-19:00h

Cjenik

Članarina za:

Zaposlene – 50,00 kn
Učenike, studente, umirovljenike i nezaposlene – 40,00 kn
Da djecu do 7 godina – 15,00 kn
Turistička članarina (tri mjeseca) – 30,00 kn

Zakasnina:

Po knjizi po danu – 0,30 kn
Za VHS, DVD, CD po danu – 3,00 kn

Rezervacija knjiga – 0 kn
Izrada nove članske iskaznice – 10,00 kn
Troškovi opomene – 0 kn
Posudba više od 4 knjige – 3kn/kom
Posudba više od 2 AV građe – 5kn/kom
Međuknjižnična posudba – 25,00 kn
– građa iz fonda drugih knjižnica naplaćuje se prema njihovom važećem cjeniku

Naknada za korištenje računala

Jedan sat – 12,00 kn
Za članove – besplatno

Fotokopiranje

Stranica A4 (C/B) – 1,00 kn
Stranica A4 (B) – 3,00 kn
Stranica A3 (C/B) – 3,00 kn
Stranica A3 (B) – 4,00 kn

Ispis teksta i slike

Tekst (C/B) – 1,00 kn
Tekst (B) – 3,00 kn
Slika (C/B) – 2,00 kn
Slika (U boji – A4) – 5,00 kn
Slika (U boji – A5) – 3,00 kn

Skeniranje – 2,00 kn

Najveći iznos zakasnine po knjižničnoj građi iznosi 100,00kn

Promjena veličine fonta
Kontrastni način rada

Ova stranica koristi kolačiće. Korištenjem ove stranice prihvaćate naša pravila privatnosti i uvjete korištenja. Više o tome možete pročitati ovdje