Search
Close this search box.

3. okrugli stol o potencijalima razvitka manjih mjesta i gradova promicanjem knjige i čitanja

Iznimno nam je drago što smo bili ovogodišnji domaćini Okruglog stola o potencijalima razvitka manjih mjesta i gradova promicanjem knjige i čitanja! Okupili smo se u velikom broju, iz svih krajeva Hrvatske, kako bismo razmijenili iskustva i primjere dobre prakse. Družili smo se, poslušali smo zanimljiva predavanja i naučili nešto novo o raznolikim temama, od audio knjiga do tehnika disanja, a čak se i oznojili uz tjelovježbu na suncu i svježem zraku. Čuli smo kakve sve originalne i kreativne programe vezane uz knjigu i kretanje provode naše knjižnice i uistinu smo inspirirali jedni druge za buduće planove.

Naša ravnateljica Darija Jež govorila je o neprestanom kretanju jedne uspješne knjižnice u maloj sredini i predstavila sjajne projekte Gradske knjižnice i čitaonice Novska. Znanstvenica Klementina Batina govorila je o izazovima i potencijalima razvojnih baštinskih projekata koji nastaju u suradnji s lokalnom zajednicom, a Ljubica Letinić govorila je o specifičnostima, prednostima i budućnosti knjiga koje se čitaju slušajući.

Profesor kineziologije Tomislav Dolušić održao je predavanje pod nazivom Stvoreni za kretanje, nakon kojega je uslijedila praktična radionica – vježbaonica na otvorenom, a potom su, tijekom posterske sesije, knjižničarke predstavile zanimljive i originalne primjere dobre prakse kojima se u hrvatskim knjižnicama povezuju i skladno nadopunjuju kretanje i čitanje.

Još su jednom knjižničari potvrdili istinitost slogana Mala mjesta, velike ideje! Knjižnica doista jest perpetuum mobile, ona nikada ne staje i uvijek ide naprijed, a okupljene su se knjižničarke i knjižničari još jednom uvjerili u snagu velikih ideja u malim mjestima, važnost kreativnog mišljenja te suradnje i zajedničkog djelovanja.

Veliko hvala HKD-u, Komisiji za čitanje, gostima Klementini Batini, Ljubici Letinić i Tomislavu Dolušiću, izlagačima posterskih izlaganja te svima koji su svojim dolaskom podržali i obogatili ovaj hvalevrijedan projekt.

Mi smo uživali, nadamo se da ste i vi! Veselimo se sljedećoj godini, s nekim novim idejama, na nekom novom mjestu!

Ova stranica koristi kolačiće. Korištenjem ove stranice prihvaćate naša pravila privatnosti i uvjete korištenja. Više o tome možete pročitati ovdje