Predstavljanje knjige “Pobuna. Okupacija. Poraz.: Zapadna Slavonija 1990. – 1991.”

4. listopad 1991. godine Novska i njezini stanovnici pamtit će kao jedan od najtežih dana u Domovinskom ratu, ali i u novijoj povijesti – točno u podne, nakon što su se oglasile sirene za prestanak zračne opasnosti, dva zrakoplova agresorske JNA iznenada su se pojavila i raketirala samo središte Novske, upravo u trenutku kad su građani i branitelji izašli iz skloništa. U svom bezumnom kukavičkom činu, piloti JNA ubili su 11 hrvatskih branitelja – dragovoljaca koji su se došli uključiti u obranu, dok ih je 23 ranjeno.

Tim povodom, naša knjižnica organizirala je predstavljanje knjige Pobuna. Okupacija. Poraz. Zapadna Slavonija 1990. – 1991. dr. sc. Janje Sekule, znanstvene suradnice iz Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata.

Riječ je o knjizi i tematici koja je plod dugogodišnjega autoričinog istraživanja političkih događanja na području zapadne Slavonije tijekom 1990. i 1991., godinama u kojima su se odvijali važni politički i vojni događaji na spomenutom području. Knjigu je, osim autorice, predstavio urednik dr. sc. Ante Nazor.

U knjizi je objavljen i niz priloga poput arhivskih dokumenata, karata, grafikona i tablica, a autor većine fotografija naš je Novljanin Željko Gašparović – Gašo.

Ova stranica koristi kolačiće. Korištenjem ove stranice prihvaćate naša pravila privatnosti i uvjete korištenja. Više o tome možete pročitati ovdje