Čudo hrvatske glagoljice

Predavanje popraćeno izložbenim panoima s odabranim glagoljskim motivima, izložbom nekih od najvažnijih glagoljskih rukopisnih, tiskanih zapisa koje je posjetitelje povelo kroz tisućljetnu povijest hrvatskog glagoljaštva održali su profesor Darko Žubrinić, predsjednik Društva prijatelja glagoljice iz Zagreba i Mirna Lipovac, tajnica društva.

Predavači su predstavili samo dio vrijednog bogatstva hrvatske glagoljice, a bila je to i prilika da se upozna, pogleda i prelista pretiske vrijednih knjiga, Na jednom mjestu su se tako našli: Misal kneza Novaka (1368.), Hrvojev misal (1404.), Misal po zakonu rimskog dvora (1483.), Prva hrvatskoglagoljska početnica (1527.).

Društvo prijatelja glagoljice iz Zagreba djeluje s ciljem proučavanja, promicanja i upotrebe glagoljice te upoznavanja cjelokupne glagoljaške baštine kao neprocjenjive sastavnice hrvatskog kulturnog i duhovnog identiteta. Društvo je osnovano 22. veljače 1993. godine, na 510. godišnjicu objavljivanja prve hrvatske tiskane glagoljske knjige – Misal po zakonu rimskog dvora iz 1483. godine

Ovom prigodom Knjižnica je dobila na dar kartu Hrvatski glagoljički spomenici u Slavoniji na kojoj se među šest spomenika nalazi i Novska s pronađenim natpisom na brončanom zvoncu i iz 14. st.
Zahvaljujemo na vrijednom daru!

Naš Youtube kanal obiluje zanimljivim video prilozima. Pretplatite se i budite u toku.

Posljednji članci

Pratite nas

Ova stranica koristi kolačiće. Korištenjem ove stranice prihvaćate naša pravila privatnosti i uvjete korištenja. Više o tome možete pročitati ovdje