Noć knjige prvi put virtualno

U povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige u četvrtak, 23. travnja održala se deveta Noć knjige posvećena aktualnoj temi promjene. Promjena je zahvatila i Noć knjige koja se po prvi put održala virtualnom svijetu.

S porukom S knjigom nisi izoliran! zaštitno lice ovogodišnje Noći knjige je Čituljak – knjiški patuljak, dežurno njurgalo, veseljak i komentator apsurda. Premda imun na ljudske bolesti, na licu nosi masku i upozorava nas da kao knjiški junak dijeli sudbinu čovjeka.

Noć knjige obilježilo je gotovo 200 knjižnica, knjižara, antikvarijata, kazališta i ustanova „prijatelja knjige“, a prigodnim sadržajem u manifestaciju se, kao i svake godine, uključila i Gradska knjižnica i čitaonica „Ante Jagar“.

Program je započeo u 18 sati pričaonicom za djecu naziva „Šumska priča“. Knjižničarke su „pričom na daljinu“ upoznale djecu s prekrasnom pričom i didaktičkim pomagalom „Ku-kuc! Priča je unutra“ Centra Pričaj mi.

U 20 sati objavljena je virtualna promocija knjige „Kud si krenula?“ autorice Nastje Kulović koja je ispisala vlastitu istinitu ispovijest o životu s teškom bolešću – multiplom sklerozom.

Promjena je sve nas ovih dana duboko zahvatila. No, koje su se promjene dogodile tako davno da ih danas smatramo samo dijelom svakodnevnice prikazano je u virtualnoj izložbi o našim izumiteljima „Hrvatski vizionari današnje svakodnevnice“.

Knjige mijenjaju svijet – svi koji čitaju, to znaju. Mijenjaju i ljude, pa je za kraj programa knjižnica pripremila i interaktivnu nagradnu igru na tu temu.

U ovim izazovnim, nesigurnim vremenima zasigurno možemo reći kako stvaralačka moć knjige i književnosti ovdje tek počinje: u jednakoj mjeri u kojoj svijet svojim promjenama utječe na nju, knjiga povratno, katkad snažno i neočekivano, utječe na svijet.

Ova stranica koristi kolačiće. Korištenjem ove stranice prihvaćate naša pravila privatnosti i uvjete korištenja. Više o tome možete pročitati ovdje