Događanja

A+ A A-

Sedam godina na cesti

Tomislav Perko u GKČ "Ante Jagar" Novska Foto: Josip Fabijanić Tomislav Perko u GKČ "Ante Jagar" Novska

Vjerojatno nema medija u Hrvatskoj koji nije pisao o Tomislavu Perku. Mladiću iz Zagreba koji je u svojim ranim dvadesetima doživio svoj uspon kao broker u (kako on kaže) fensi/šmensi odijelima, ali i dotakao dno nakon pada Svjetske burze.

Što i kako dalje on nije znao. Osim što je izgubio sve što je do tada stvarao zavukao se u goleme dugove i nije znao kako dalje.

Zapitao se ono što se u stvari svaki čovjek jednom zapitao u svom životu: „Je li materijalno u životu zaista ono najbitnije? Trebamo li težiti slaganju novca na hrpice cijelog svog života?“.

Naravno da je u sebi već znao odgovor na to pitanje. Rezultat je bio otkaz na poslu i zapošljavanje kao konobar u jednom kafiću gdje upoznaje zanimljive ljude iz cijelog svijeta koji se zovu Couchsurferi.

IMG 3931

Tko o čemu? Perko o surfanju po kaučima!
Koncept je vrlo jednostavan. Ugostiš stranca u svom domu ako imaš slobodan kauč, gostinjsku sobu. Pokažeš mu svoj grad, a on zauzvrat tebe nauči nečemu (tradicionalna jela, sviranje instrumenta …). Najbitnije je da nema naplate usluge prenoćišta.

Na početku je on ugostio nekoliko turista u svom stančiću, a onda je krenuo u svijet. Kako izgledaju njegove pustolovine možete pročitati u njegovim knjigama Tisuću dana proljeća i Tisuću dana ljeta. Zanimljivo je da Perko sredstva za tisak svoje knjige osigurao popularnom Crowdfunding kampanjom o kojoj više možete pročitati ovdje.

 

Dva puta je dupkom napunio veliku kongresnu dvoranu (1000+ sjedećih mjesta) u Bruxellesu, sudjelovao je na TEDx predavanju koje je ušlo u TOP50 najgledanijih ikad sa skoro 4 milijuna pregleda na Youtube-u. Druga knjiga mu je prevedena na engleski i njemački jezik, često je na turnejama (što hrvatskim, što inozemnim), a vratio je i dug koji mu se gomilao i kako kaže, živi lagodnim životom sada.

„Uvijek dajte sve od sebe i budite najbolji što možete biti u obavljanju zadataka koje obavljate, jer i ako ne ostvarite zacrtani cilj, ne očajavajte jer ste nešto kvalitetno putem naučili“– to je ujedno bila njegova poruka svima prisutnima.

IMG 3938

Poslijednja izmjena danaSrijeda, 22 Studeni 2017 11:00

Čitateljski blog

Kontakt informacije

Gradska knjižnica i čitaonica ANTE JAGAR Novska

Trg dr. Franje Tuđmana 4
44330 Novska
044 600 252
knjiznica@knjiznica-novska.hr