Događanja

A+ A A-

Promocija knjiga: Naš divan i Dobre priče

Fotografija i tekst u cijelosti preuzeti sa portala Novska.in Text i foto: Željko Gašparović Fotografija i tekst u cijelosti preuzeti sa portala Novska.in

Dva autora, dvije knjige, “Naš divan”, Novljanina Mije Gašparovića i “Dobre priče” Vjekoslava Hudolina Vjeke iz Dragalića, spojeni u promociji njihovih djela bio je kulturni događaj na zadovoljstvo posjetitelja i ljubitelja pisane riječi, na predstavljanju ovih knjiga koje je povezalo selo, tradicija, “divani“ i proizvodnja hrane.

Prepuna dvorana, zanimljivo štivo, govori i glazbena pratnja kao dodatak, pun je pogodak organizatora Gradske knjižnice i čitaonice “Ante Jagar” Novska, ugođaj koji je nadmašio sva očekivanja.

Mijo Gašparović zaljubljenik je u svoj zavičaj, ljubav prema svojem kraju pokazao je i knjigom “Naš divan“, zavičajnim rječnikom naselja Jazavice, Roždanika i ostalih mjesta Zapadne Slavonije, u kojoj je s preko 3500 jezičnih jedinica želio “očuvati pradjedovski jezik svoga kraja”.

– Oteti od zaborava jezik svojih pradjedova i sačuvati ga za buduća pokoljenja, rječnik je spomenik svim majkama koje su nas učile govoriti, da ne zaboravimo tko smo i kako smo govorili, rekao je Mijo Gašparović.

Uz koautorstvo supruge Anđe, Vjekoslav Hudolin Vjeko sabrao je u knjizi “Dobre priče” četrdesetak priča i reportaža koje je objavljivao u raznim medijima, reportaže s predznakom pozitivnoga, priče pune prirodnih ljepota, povijesti, udruženih pothvata, obiteljskog zajedništva i neobičnih ljudi. Među pričama nalaze se i tekstovi o poljoprivrednicima s novljanskog područja. Iako u mirovini, Hudolin piše za Agroklub, najveći hrvatski poljoprivredni portal i snima reportaže za emisiju “Sunce nad oranicama” Radio “Bljeska” iz Okučana.

Urednik knjiga Mato Višić i ravnateljica knjižnice Darija Jež istaknuli su vrijednost ovih djela, a kroz promociju ispreplela se glazba Dragutina Došlovića i  tamburaškog sastava “Belina bend“.

Poveznica na originalni članak

Čitateljski blog

Kontakt informacije

Gradska knjižnica i čitaonica ANTE JAGAR Novska

Trg dr. Franje Tuđmana 4
44330 Novska
044 600 252
knjiznica@knjiznica-novska.hr