Povijesni temelji

A+ A A-

Povijesni temelji

Stara novljanska gimnazija Stara novljanska gimnazija

Djelatnost čitaonice u Novskoj baštini se od 1876. godine kada se prvi put spominje u „Izvješću Matice hrvatske“ za tu godinu. Novljanska čitaonica ima svoj ogranak najprije u Lipovljanima, a kasnije i u Jasenovcu, Krapju i Rajiću.

 

Prva samostalna knjižnica i čitaonica u Novskoj pod nazivom „Narodna knjižnica i čitaonica Novska“ osnovana je 1951. godine.

Osnivanjem „Radničkog sveučilišta“ 1960. godine, knjižnična i čitaonička djelatnost u Novskoj više se ne obavlja u samostalnoj knjižnici i čitaonici, već djeluje u sastavu Sveučilišta koje 1963. godine postaje „Narodno sveučilište Novska“.

Odlukom Gradskog vijeća Grada Novske od 4. listopada 1996. godine osnovana je Gradska knjižnica i čitaonica „Ante Jagar“ Novska kao samostalna ustanova. Ime dobiva po marijanskom pjesniku Anti Jagaru rođenom i umrlom u Novskoj (1867. – 1899.)

Dugi niz godina knjižnica je djelovala u prostoru u Ulici kralja Tomislava od svega 200 m2 zbog čega je bilo nužno pronaći veći i primjereniji prostor. Putem Europske investicijske banke Vlada RH i Grad Novska sufinancirali su projekt izgradnje nove zgrade gradske knjižnice naslonjene uz obnovljenu staru srednju školu za potrebe Glazbene škole u Novskoj. 29. siječnja 2010. predsjednica Vlade RH gospođa Jadranka Kosor svečano je otvorila i pustila u rad novi prostor knjižnice. Knjižnica tako sada radi u prostoru od 898m2 i predstavlja jednu od najmodernijih gradskih knjižnica u Hrvatskoj.

Čitateljski blog

Kontakt informacije

Gradska knjižnica i čitaonica ANTE JAGAR Novska

Trg dr. Franje Tuđmana 4
44330 Novska
044 600 252
knjiznica@knjiznica-novska.hr